Zöldborsó főzelék

A zöldborsó főzelék tartalmi értékeire és előkészítésére is irányadóak a sárgaborsónál írtak. Nagyon finom, tartalmas, ugyanakkor könnyen és gyorsan elkészíthető, állagát és színét tekintve viszont sokkal étvágygerjesztőbb a sárga fajtánál. Ha nem jutunk friss zöldborsóhoz, az üveges változat előnyösebb megoldás a mélyhűtöttnél, mert sokkal gyorsabban megfő.

Hozzávalók

1 kg zöldborsó
0,5 liter tej
5 dkg sütőmargarin
liszt

cukor
bors
petrezselyem

Flickr by HatM

A borsót egy kevés finomra vágott petrezselyemmel együtt egy közepes fazékban a margarinon felforrósítjuk, majd két evőkanál lisztet szórunk a tetjére, gyorsan átkeverjük, majd fokozatosan - közben gyakran kevergetve - felöntjük a tejjel. Sózzuk, borsozzuk s meghintjük egy csipet cukorral is. Aki édesen szereti, az fordítsa meg a só-cukor arányt, de egy kevés cukor mindenképpen kell bele. Ha másért nem, hogy jobban kihangsúlyozza a só ízét. A főzeléket lassú tűzön főzzük, s a kívánt állagúra sűrítjük. Már csak a feltét van hátra, ami lehet tükörtojás, pörkölt, de akár csúsztatott tojás is. Ha a főzeléket "belé csúsztatott" tojással akarjuk kínálni, arra érdemes odafigyelnünk, hogy a főzelék lassan bugyogva forrjon, amikor a tojások belekerülnek, mert így a hő rögtön összekapja a fehérjeburkát, s a tojás nem fog szétfolyni. Ha valaki pirosan szereti, a liszt mellé szórjunk egy-két kávéskanálnyi édes őrölt pirospaprikát.
  

 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Főzelék