Főzelék fogyókúra

Ha főzelékről beszélünk, sokaknak az iskolai étkezde nem túlzottan étvágygerjesztő kínálata jut eszébe, s éppen ezért nem is örvend a főzelék az őt megillető megbecsülésnek. Pedig nagyon fontos része az egészséges táplálkozásnak, hiszen jól elkészítve rengeteg értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, s nem utolsó sorban könnyen emészthető, így fogyasztása egyáltalán nem terheli meg a szervezetet. Amennyiben pedig kisebb módosításokkal készítjük, remek és tartalmas részét képezheti fogyókúránknak is. Elsősorban a liszt, a cukor és a só alkalmazását kell mellőznünk, illetve legalább korlátok közé szorítanunk.


                                                                                         Flickr by D.A.K.Photography

A fentiek közül a lisztet hagyhatjuk el legkönnyebben, hiszen alkalmazásának ezen ételeknél csak egy célja van, a főzelék sűrítése. Ehelyett érdemes kipróbálni, hogy egy kézimixer segítségével pürésítjük a zöldséget, amíg el nem érjük a kívánt, krémes állagot. Belemixelhetünk egy-két főtt krumplit is, mert a burgonya is kiváló sűrítő a keményítőtartalmának köszönhetően. Azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a főzeléket elsősorban a zöldségek vitamin és ásványi anyag tartalmáért fogyasztjuk. A zöldségek beltartalmi értékei viszont alaposan megsínylik a hosszú főzést, ezért ezt lehetőleg kerüljük el, csak addig főzzük őket, amíg éppen megpuhulnak.


                                                                                                   Flickr by dolmansaxlil

Szintén előnyös tulajdonsága a főzeléknek, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető, így akár munka után fáradtan hazaesve sem lesz nehéz rávenni magunkat egy könnyű főzelék elkészítésére, így juttatva családunkat finom, könnyű és egészséges vacsorához. Tulajdonképpen szinte bármelyik főzelék része lehet a fogyókúrának, amennyiben a habarást és a rántást mellőzzük, s a sűrítést a fenti módszerekkel végezzük. Akár az egész fogyókúra alapja is lehet a főzelék, ilyenkor a különböző főzelékek variálása főszerepet kap a fogyókúra során. Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy csodafőzelék nincs, akármilyen fogyókúrát is választunk, tartós eredményt csak életmódváltással, új és egészséges étkezési szokások tervszerű kialakításával, és a menetrend betartásával érhetünk el.

 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Főzelék