Főzelék babáknak

Habár az első néhány hónapban a kisbabák ideális esetben minden fontos tápanyagot megkapnak a tápláló anyatejből, azonban nagyjából féléves korában már szükségessé válnak számára más táplálékok fogyasztása is, melyekből az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juthat. Ezek elsősorban a gyümölcslevek és a főzelékek. Ezek típusának nincs  különösebb jelentősége, bármilyen főzeléket főzhetünk, amit a baba hajlandó megenni.


                                                                                                               Flickr by dboy

A csecsemők táplálására vonatkozó európai ajánlás szerint a féléves kor az optimális időpont az elválasztás megkezdésére, vagyis az anyatej mellett egyéb ételek bevezetésére. Itt jutnak szerephez a főzelékek, elsők között a burgonyából és a répából készültek, s az íze miatt valószínűleg kedveltebb sütőtök, de jelentős vastartalma miatt nem hanyagolható el a spenót sem. A krumpli kiváló szénhidrát forrás, ezért mindegyik zöldség-főzeléket érdemes vele gazdagítani, s keményítőtartalma miatt sűrítőanyagként is használható. Álljon itt példaként egy egyszerű sütőtök főzelék receptje.


Hozzávalók (1 adag)

3-4 dkg sütőtök
6-7 dkg burgonya (egy közepes szem súlya)


Egy lábasba tesszük a sütőtököt és a burgonyát, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, enyhén megsózzuk, s a zöldségeket puhára főzzük. Ha kész, krumplinyomón áttörjük vagy mixerrel pépesítjük, s néhány evőkanál főzővízzel kikeverjük a főzeléket. Nagyon finom, tápláló és egészséges étel.


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Főzelék